Van de plant tot in het pak

Koffiebonen groeien als een soort grote bessen aan bomen of struiken. Deze bessen rijpen in zo’n 8 maanden. Dan worden ze geplukt, met de hand of machinaal en gesorteerd op kwaliteit. Om de schil van de kern te scheiden, worden de bessen in water gezet en de onrijpe bessen (die blijven drijven) worden er uit gehaald. Het vruchtvlees wordt verwijderd en de bessen worden onder waar door een rooster geperst. Het zijn de zaden (pitten) die gebruikt worden. Dit zijn de koffiebonen en deze worden geborsteld totdat er geen vruchtvlees meer aan zit.

Tijd om de bonen te laten drogen. Gewoon in de zon en om de paar uur worden ze omgeroerd. Dit stuk komt zich best precies, want de bonen mogen niet te lang drogen. 

Hierna worden de bonen nogmaals gesorteerd op kwaliteit en het proces op de plantage is afgerond. De bonen zien er nog niet uit als de koffiebonen zoals wij ze kennen uit de zak. Ze hebben een vale beige-groene kleur en zijn nog niet te gebruiken om koffie mee te maken, ze hebben nog geen smaak. Nu begint dan ook het volgende proces; het koffiebranden.

De bonen komen bij de branderij en worden in een speciale oven met langzaam ronddraaiende trommels met een beetje olie geroosterd onder een temperatuur ruim 200º.  De bonen poppen open, vergelijkbaar als bij maïs als er popcorn gemaakt wordt en ze zwellen op door de druk van binnenuit. Een tweede ‘pop’ zorgt ervoor dat de kern van de boon breekt en zo worden de koffiebonen kruimeliger en verliezen ze gewicht. Door het branden worden de aanwezige suikers en aminozuren omgezet in aroma’s en daardoor krijgen de bonen hun smaak. Ook de kleur verandert in de mooie bruine kleur die we kennen. Dit komt door de reactie tussen de suikers en eiwitten waardoor ook een gedeelte van de smaak bepaalt wordt. De bonen krijgen door het branden ook een andere stuctuur, ze worden gladder. Door te varieren in intensiteit, brandtijd en de verhouding van luchttoevoer in de brandingsoven kunnen diverse smaken en kleurverschillen worden geproduceerd, van krachtig tot milde koffie.

En dan zijn de koffiebonen klaar voor gebruik. Alleen nog verpakken en dan kunnen de bonen naar de consument.

Schuiven naar boven