Koffiesoorten

Espresso

Een sterke koffie. Weinig water met een normale hoeveelheid gemalen bonen.

Bereiding:

1 portie espresso in een espresso kopje

Dubbele espresso

Dit is een dubbele portie van een gewone espresso, daarom ook wel ‘doppio’ genoemd.

Bereiding:

2 portie espresso in een espresso kopje

Espresso Macchiato / Korte Macchiato

Een normale espresso met bovenop een laagje schuim van gestoomde melk.

Bereiding:

1 portie espresso in een espresso kopje of ander klein kopje
Een laagje gestoomde melkschuim bovenop de espresso schenken

Doppio Macchiato / Lange Macchiato
Een dubbele espresso met bovenop een laagje schuim van gestoomde melk.

Ristretto

Dit is de nog meer geconcentreerde versie van de espresso.

De helft van het water van een espresso, met dezelfde hoeveelheid gemalen bonen als bij een espresso.

Americano

Een ‘aangelengde’ espresso, daarom zachter en minder sterk.

Bereiding:

Giet 30 ml heet, maar niet kokend water in een koffiekop
Maak 1 espresso en voeg deze toe aan het hete water
Cappuccino
Bereiding:

Schenk eerst de melkschuim in een kop
Laat er 1 espresso in lopen

Flat white

Dit is eigenlijk een ‘omgedraaide’ cappuccino.

Dezelfde ingrediënten, maar toch een andere smaak.

Bereiding:

Maak eerst 1 espresso in een kop
Schenk daar de melkschuim overheen.

Gibraltar (cortado)

Half espresso, half melk.

Bereiding:

Maak 1 espresso
Giet eenzelfde hoeveelheid opgeschuimde melk er overheen
Cafe latte / Koffie verkeerd
Koffie met veel melk

Bereiding:

Maak 2 espresso’s in een wat grotere kop
Stoom de melk en giet deze er overheen

Cafe latte / Koffie verkeerd

Koffie met veel melk

Bereiding:

Maak 2 espresso’s in een wat grotere kop
Stoom de melk en giet deze er overheen.

Latte Macchiato

Koffie met veel melk, maar dan in laagjes.

Bereiding:

Meet de hoeveelheid melk die je nodig hebt voor in je glas (vol glas minus 2-3 cm)
Warm en klop de melk op, met de hand in een pannetje, met een automatisch opschuimkannetje of automatisch met de koffiemachine
Vul het glas met de melk en schuim tot aan de rand
Laat het nu even rusten. Hoe langer de pauzetijd, hoe mooier de laagjes straks worden
Maak nu een espresso en schenk deze rustig in de melk
De melk blijft nu mooi hangen tussen de melk en het melkschuim, wat resulteert in 3 mooie lagen.

Caffe Mocha

Koffie met chocoladesmaak.

Bereiding:

Verwarm een kopje en vul dit voor 1/3 met warme chocolademelk
Voeg 2 espresso’s toe
Schenk als laatste 1/3 deel melkschuim er overheen.

Affogato

Een lekkere desertkoffie.

Bereiding:

Doe een bolletje vanille ijs in een klein glas
Maak een (of een dubbele) espresso en giet het er overheen.

Iced coffee / ijskoffie

Voor mensen die toch graag koffie hebben op een zomerse dag.

Bereiding:

Maak 2 porties espresso
Mix de espresso samen met 1 of 2 bolletjes vanille ijs in een blender

Schuiven naar boven