Ristretto
Een ristretto is het kleinste en sterkste kopje koffie. De hoeveelheid is ongeveer gelijk aan één à twee slokken.
Verhouding:
1 deel koffie
1 deel water
Bereiding:
Een ristretto bestaat uit ongeveer 15 gram gemalen koffiebonen en 15ml water.
Espresso
Een espresso is een klein kopje koffie. Geconcentreerd met een intense smaak.
Verhouding:
1 deel koffie
2 delen water
Bereiding:
Een espresso maak je van ongeveer 15-18 gram gemalen koffie en 30-35ml water.
Doppio
Doppio betekent in het Italiaans ‘dubbel’. Een doppio is qua smaak gelijk aan een espresso, maar heeft de dubbele hoeveelheid in het kopje.
Verhouding:
1 deel koffie
2 delen water
Bereiding:
Bereid een doppio door alles van een enkele espresso dubbel te nemen.
Americano
Een Americano bestaat uit een espresso die wordt ‘aangelengd’ met heet water. Je krijgt zo een smaak die lijkt op filterkoffie. Voor een originele Americano wordt de espresso afzonderlijk geserveerd met een glas heet water.
Verhouding:
1 deel espresso
1 deel water
Bereiding:
Een Americano maak je door een espresso te maken (30ml) en daarna een glas heet water van eveneens 30 ml erbij te mengen.
Cappuccino
Een cappuccino is een melkproduct welke bestaat uit gelijke delen melkschuim, melk en espresso.
Verhouding:
1 deel espresso
1 deel melk
1 deel melschuim
Bereiding:
Met een Jura of andere volautomaat koffiemachine wordt eerst de melk en het melkschuim bereid en daarna loopt de espresso eroverheen die volledig door het melkschuim en de warme melk heen zakt.
Maak je je cappuccino zelf met bijvoorbeeld een pistonmachine? Dan maak je eerst de espresso en voegt daarna de melk met het melkschuim toe aan je kop. Vergeet niet de cacao bovenop het schuim.
Heb je Barista-skills? Dan kun je bij een cappucino ook nog helemaal los gaan en de mooiste figuren maken in het melkschuim.
Flat White
Een flat white is gemaakt van een dubbele espresso met melk en melkschuim. Het lijkt op een Latte Machiato, maar er wordt minder melk gebruikt waardoor de koffiesmaak er meer doorheen komt.
Verhouding:
1 deel koffie
2 delen melk(schuim)
Bereiding:
Een flat white wordt gemaakt van een dubbele restretto of espresso. Dit maakt dat het product een intensere smaak krijgt. Daarna schuim je de melk op (ongeveer 100-130ml) en schenkt dit bij de koffie.
Cafe Latte
en Cafe Latte bevat meer melk, maar minder melkschuim dan een cappuccino.
Verhouding:
1 deel espresso
2 delen melk
Bereiding:
Maak eerst een espresso. Daarna vul je het aan met geschuimde melk. Een Cafe Latte heeft een dunnere schuimlaag dan een Cappuccino. Het grootste gedeelte is melk.
Café Mocha
Een Café Mocha, ook wel Café Mokka of Mocaccino genoemd, is een koffie met chocoladesmaak. Het is hetzelfde product als een Café Latte, maar dan is er chocoladesmaak toegevoegd aan de melk.
Verhouding:
1 deel espresso
2 delen chocolademelk
Bereiding:
Verwarm ongeveer 120ml melk en voeg chocoladesiroop, cacao of chocolade toe.
Maak een espresso, giet de chocolademelk er overheen en roer. Eventueel een toefje slagroom er overheen met wat cacao of chocoladesiroop als decoratie.
Latte Macchiato
Een Latte Macchiato bestaat uit zichtbare laagjes van melk, koffie en melkschuim.
‘Latte’ betekent ‘melk’ en ‘Macchiato’ betekent ‘gevlekt’. Om dit effect mooi te kunnen zien wordt een Latte Macchiato altijd in een glas geserveerd in plaat van een porceleinen kop. Een Latte Macchiato is een groot product met veel melk.
Verhouding:
1 deel espresso
2 delen melk
2 delen melkschuim
Bereiding:
Vul je glas met ongeveer 300ml melk en schuim. Laat het nu ongeveer 40 seconden rusten en schenk dan de dubbele espresso eroverheen. Door het temperatuurverschil wat ontstaat door de pauze waarin de schuimlaag bovenin wat meer afkoelt dan de melklaag onderin gaat de koffie mooi tussen deze twee lagen in ‘hangen’ en zie je de 3 lagen ontstaan.